S Vojtou píšem blog

Naprosto tématický jsme k začátku září vybrali téma kvasinky alias maminky a školení vína. Ať to vezmeme postupně. Hrozny máme vylisovány, 14 dní nám víno leželo na slupkách a pak jsme vylisovali rmut (čistě obrazně, vinobraní ještě nezačalo). Máme tak červený mošt a na řadu přicházejí kvasinky, jednobuněčné houbové organismy. V našem případě...

Protože jsem už říkal, že miluju dřevo (haha, asi proto jsem šel původně na truhláře) není třeba vás dlouho přesvědčovat o tom, že pro červená vína je francouzský dubový sud ta správná volba (a pokud je to potřeba, koukněte na náš článek o sudech). Sud je dalším rozdílem ve výrobě bílého a červeného vína. Pro červená vína typická...

Kdo už ochutnal od Vojty nějaké víno, nebo si ho někdy poslechl, tak ví, že veškerá úroda jde do sudů. A to včetně bílých vín, která máme zatím dvě - Hibernal 2019 a Sunshine 2018. Dřevěné sudy za nás k vínu neodmyslitelně patří.

V posledním článku Vojta mluvil o tom, že osazujeme meziřadí. Já bych se teď podívala blíž na benefity našeho "plevelu" ve vinohradě. Do vinohradu kupujeme ozeleňovací směs bylin greenmix z biocontu. Osivo je tvořeno semeny vičence (až 35%), jetelů (až 18%), lničky (8%), pohanky (7%), slézu, svazenky, hořčice, kostřav, čičorky, mrkve, jitrocele,...

Dneska bych chtěl po opakujících se dotazech uvést na pravou míru to, v jakém duchu naše vinařství vedeme. Odpověď je biodynamika, ehmmm v light verzi. Pro vás, co nemáte vůbec tušení (a nečetli jste u nás zatím jiný článek!) je to směr, který vychází z ekologického zemědělství ale posouvá jej ještě mnohem dál. Doslova. Až k Měsíci, planetám a...