Kouzla nebo fyzika?

12.08.2020

Dneska bych chtěl po opakujících se dotazech uvést na pravou míru to, v jakém duchu naše vinařství vedeme. Odpověď je biodynamika, ehmmm v light verzi. Pro vás, co nemáte vůbec tušení (a nečetli jste u nás zatím jiný článek!) je to směr, který vychází z ekologického zemědělství ale posouvá jej ještě mnohem dál. Doslova. Až k Měsíci, planetám a obecně kosmickým jevům. Biodnamika má za snahu udržovat hospodářství v jednom soběstačném celku a v souladu s přírodou a vesmírem. Co si vypěstuju, to sklidím, tím nakrmím, vlastním hnojem pohnojím a znovu dokola. Nejlépe, když jednotlivé úkony dělám v předem dané dny, při správných konstelacích hvězd a planet a používám k tomu konkrétní přírodní preparáty stanovené cca ve 20. letech 20. století Rudolfem Steinerem.

My chceme a doufáme, že obnova přirozené obranyschopnosti rostlin, kterou postupně ztrácejí od dob průmyslových hnojiv, je ta nejlepší varianta zemědělství. Začal jsem o tom přemýšlet, ještě když jsem pracoval u Springerů, a když jsem potkal Aničku, která má co se týče lidského těla bylinku na všechno (a ono to funguje), bylo jasno, že to začneme zkoušet i ve vinohradě.

Co konkrétně děláme a co ne? Okopávání a veškeré zelené práce pěkné růčo. Traktor bychom chtěli, ale Kopce zůstanou kvůli rozchodu vinohradu stejně vždycky bez techniky (je to láska). Těžká technika zbytečně půdu udusává a dusí - a to my nechceme. I proto další bod ročně střídáme, i když zatím bez traktoru. Osazujeme meziřadí, tzn. každý druhý řádek zarůstá zeleným osivem. Já používám greenmix z biocontu. Ve směsi je inkarnát, hořčice, pohanka, svazenka, trávy v podobě kostřavy a další. Funkce je jednoduchá - dusík, voda, pyl a biomasa.

Co se týče preparátů, tak využíváme přesličku, kopřivu, roháček a křemenáček. Další preparáty v podobě řebříčku v jelením měchýři, dubové kůře v lebce krávy, pampeliška v pobřišnici z dobytka nebo heřmánek ve střevech nepoužíváme. Jsme biodynamici vegetariáni. Tyto preparáty se používají po "naležení" v zemi a rozmíchání ve vodě na výživu kompostu, kterým se pak hnojí vinohrad. Časem až budeme mít vlastní kompost přistoupíme i k jeho výživě, chceme ale "injekce" dělat z čajů a jích jako připravujeme z přesličky a kopřiv. Kromě jiného děláme pokusy se šalvějí (viz článek o šalvěji) a další bylinky coming soon.

Na první pohled se to může zdát na hlavu, že "jedněma kytkama šplícháme druhé kytky", ono ale z hlediska biologie, chemie a fyziky to smysl dává. Rád všechno přirovnávám, tak i teď. Vinná réva je jako dítě, které se učí, co může a nemůže, aby se mu pěkně žilo a rostlo. Snažíme se ji proto naučit a připravit na případné nedostatky - nemoci. Dáváme ji "vitamíny", zdravou a vyváženou "stravu" abychom předcházeli nemocem. Stojí to víc času i práce, ale úsilí se vyplácí. Tak jako dětem (nebo my sobě když děti zatím nemáme) nechcete hned cpát antibiotika, my necpeme našemu vinohradu hned koncentrované postřiky. Jasně, občas se neubrání ani zdravý člověk, ani vinná réva a pak musíme přitlačit. Proto se snažím postřik provádět pravidelně každých 14 dní, v závislosti na počasí a hlavně dešti, a když jde do tuhého - začíná se objevovat perenospóra, padlí nebo kadeřavost, prošplíchnu častěji a ve větší koncentraci a když ani to nepomůže, je tu ještě ta povolená síra, která působí také kontaktně. Ekologické zemědělství pro ni má svůj limit (3 kg/ha max 8x do roka) a toho se držím.


Kolem preparátů je obecně navlečeno spoustu pouček/pokynů/pohádek. Kráva má v biodynamice svůj význam. Správné postavení planet při postřiku je důležité. Propojení rostliny-zvířete-planety není také náhodné, ale my se na to s Aničkou díváme poněkud s rezervou. A tak trochu jako na čistou fyziku.

Vojta (rev Anina :D)